Верска настава

Верска настава је цивилизацијска и европска тековина. Све европске Државе у својим образовним системима имају посебан предмет који се бави вером и религијом. Целокупна Европа почива на темељима хришћанске културе.
Православни катихизис пружа могућност детету да доживи свој сусрет са православном вером, њеним животним духом и богочовеченским Предањем Цркве.
Управо на часовима верске наставе ђаци могу да осете да је уз родитељску руку најсигурније држати се за Божију руку; ту ће открити да су, заједно са својим родитељима, деца свог Небеског Оца.
Први и основни циљ Православног катихизиса јесте да упути ђаке на другог човека као личност, као највећу вредност, а и да боље разумеју и поштују родитеље, да схвате неизмерни значај породице, пријатељства и љубави, да брину о старима и болеснима и о целокупној природи.
Вероучитељ Милан Крчмар

МАЛИ ЛОЛИНЦИ ВЕЛИКИ У ЉУБАВИ

Ученици ОШ „Иво Лола Рибар“ у Сомбору са својим вероучитељем Миланом Крчмаром у оквиру хуманитарне акције поводом празника Васкрса прикупили су значајну количину школског прибора, средстава за хигијену, као и слаткиша за децу за ШОСО „Вук Караџић“ и Дома за децу и омладину „Мирослав Антић – Мика“ у Сомбору. Ђаци су тиме учинили једно добро дело и нашим другарима улепшали највећи хришћански празник.
                   

Објављено: 10.05.2016., 23:39:40

Путовање у манастир

Поводом јубилеја, два века од завршетка градње Светојовановског храма у Бачкој Паланци и прославе Патрона, у оквиру верске наставе Православног катихизиса у нашој школи, организовано је једнодневно путовање 19. септембра у Бачку Паланку и манастир Бoђани. Ђаци су се са задовољством одазвали у великом броју да прославе спомен Чуда које је свети Архистратиг Михаило учинио у граду Хони (Колоси).
Након поласка у раним јутарњим часовима у Бачку Паланку стигло се на почетак Свете архијерејске Литургије коју је служило дванаест владика са свештеницима из целе Бачке. По завршетку Литургије уследило је мало послужење, разгледање храма и црквене порте. Задовољни и насмејаних лица, ђаци са вероучитељем, напустили су Бачку Паланку и упутили се у манастир Бођани. Тамо их је дочекало мало братство манастира, угостило и поучило знаменитостима и историјским наслеђем манастира. Ђаци су имали прилику да се посклоне чудотворној икони Богородице Бођанске. Након краћег предаха и прочитане молитве, уследио је повратак кући.
                                                                   вероучитељ Милан Крчмар

Ово путовање можете видети и у сликама на картици ФОТО!

Објављено: 30.09.2015., 23:48:25

Радионица фарбања и шарања васкршњих јаја

Поводом празника Васкрса у ОШ „Иво Лола Рибар“ у Сомбору, 1. априла организована је радионица фарбања и шарања васкршњих јаја. 
Позвани су ученици који су заинтересовани за фарбање да у трпезарији различитим техникама покажу своју умешност. Одзив ученика је био за сваку похвалу, дошло је много њих који су показали своју креативност и уживали у празничној атмосфери. Офарбана јаја су јако лепа, изложили смо их у холу школе како би их сви видели, након тога јаја смо проследили организацији „Корјени“ како би се учествовало у избору најлепшег јајета и васкршњој туцијади. 
Радионица је реализована на иницијативу вероучитеља Милана Крчмара и наставнице ликовне културе Сање Медић.

Објављено: 04.04.2015., 14:16:39

ВАСКРШЊИ САБОР

Дана 20. априла 2014. на 5. Васкршњем сабору у организацији Српске православне цркве и завичајно удружење Срба "Корјени"

-Милош Загорац ученик 7. разреда освојио 1. место у категорији деце старијег школског узраста за креативно осликавање јаја.
 1. место за традиционално осликавање јаја.

-Елеонора Вадић ученица 5. разреда освојила 2. место за декорацију

-Дуња Вигњевић ученица 6. разреда освојила 2. место за традиционално осликавање јаја.

                                        настваник ликовне културе: Сања Медић

Објављено: 15.05.2014., 10:28:54

Светосавска недеља у „Лоли“

У ОШ „Иво Лола Рибар“ претходних седам дана посветили смо великом школском празнику. Организована је светосавска недеља која је била испуњена активностима ученика и наставника школе.
Да би приредбу у част великог просветитеља могли да виде сви ученици, одигравани су поједини делови драмског приказа примерени узрасту публике. Током „Вечери етно музике“ смењивали су се хорске песме и стихови наших песника који су писали о Светом Сави.
У светосавској недељи организовани су спортски турнири : за ученике четвртог разреда у малом фудбалу а за ученице виших разреда у одбојци. Било је весело и за навијаче и за такмичаре.
Посебну пажњу привукла је изложба Светосавских колача које су умесиле баке и маме наших ученика. Током целе недеље хол школе красили су ликовни радови ученика на тему „ Свети Сава хуманост и здравље“.
Из прегршта веома успешних ученичких радова одабрали смо и наградили три ликовна рада деце млађег узраста: Таре Машић, Срђана Пешталића и Лене Бркић и три рада ученика старијег узраста: Тамаре Павлов, Лане Стојшић и Ање Шупица.
На литерарном конкурсу „На крилима маште кроз Србију Светог Саве“ награде су добили ученици седмог разреда: Јелена Гајић, Лана Стојшић и Вељко Спречаковић.
Сама свечаност без хуманисти на делу не би била у духу овог празника па смо прикупили одећу и играчке за ученике без родитељског старања.
Круна догађања била је 27. 1. када је уз присуство свештеника, кумова славе, ученика, родитеља и запослених у школи одржана свечана приредба.

Објављено: 29.01.2014., 22:18:17

   
Специфичности школе

    Јавне набавке

    Линкови

Ukupan broj poseta:


1962-2010 ® Основна школа "Иво Лола Рибар" Сомбор
Повратак на врх