Znanje, radost i drugarstvo – Lolino bogatstvo

Projekat: Sa malo truda bez predrasuda

Projekat: Sa malo truda bez predrasuda
Predstava: „Sudija srca meka“


Saradnja naše škole i Udruženja slepih datira dugi niz godina unazad a realizovali smo je kroz veliki broj literaranih i likovnih konkursa, edukativnih i kreativnih radionica. Svoj puni značaj naša saradnja je dobila kroz tri velika projekta koji se realizuju kroz sradnju dve dramske grupe, dramskog studia Udruženja slepih i dramske sekcije naše škole. Voditelj obe dramske grupe ikokreator projekata ispred naše škole je učiteljica Tanja Ogrizović.
Prvi projekat

-Obeležavanje jubileja 70 godina postojanja udruženja i formiranje Dramskog studija- Naša snaga, predstava „Bog i šaljivdžija“ i istoimena radio drama.
Drugi projekat
- Teatar na točkovima „Iluzijom za inkluziju“, predstava „Linija razgraničenja“ , koja se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja.
Treći projekat
-„Sa malo truda bez predsrasuda“, predstava „Sudija srca meka“
Projekti iz kojih su nastajale predstave za cilj su imali razvoj inkluzivne svesti šire društvene zajednice sa posebnim naglaskom na senzibilizaciju dece osnovno školskog uzrasta na potrebe ali i mogućnosti osoba oštećenog vida i osoba bez vida.
Kao veliki poštovalac pozorišne umetnosti imam potrebu da kažem da naš cilj nije savršeno odigrana predstava u nekom pozorišnom smislu već sve ono što nas je dovelo do tog trenutka. To su svi oni sati, dani i meseci rada, truda, odricanja, smeha i radosti, razmene, podrške, sve one situacije kroz koje smo učili da verujemo jedni drugima i sva prijateljstva koja su se rodila.
Predstave su uvek nastajale kao odgovor na interesovanja članova ali i kao odgovor na potrebe vremena. Predstava kojoj ćete večeras imati priliku da prisustvujete bavi se predrasudama. Zašto predsrasudama? Zato što su upravo predrasude u usnovi, one su temelj, svih oblika nepravednog i diskriminirajućeg ponašanja najčešće prema onima koji se na neki način razlikuju od većine.
A kako su naši članovi ove godine želeli da se okušaju u komediji mi smo za vas pripremili jednu formu šalozbilje kako bi Milovan Danojlić znao reći za poeziju LJubivoja Ršumovića da je „šalozbilja“, tako smo se i mi na šaljiv način bavili ozbiljnim temama.
Ako je bilo ko od nas još uvek imao predrasude o tome šta mogu slepe osobe ova predstava ih je u tome razuverila

.

Objavljeno: 27.11.2023., 00:55:36
nazad